Pantone 448 C proglašena najružnijom bojom…

Home / Blog / Pantone 448 C proglašena najružnijom bojom…

Razne boje mogu dočarati puno toga, ali očito je da samo jedna specifična nijansa ima moć da smanj ili svaku privlačnost nečemu ili  napravi štetu u trenutku. Ovo je uistinu točno. Istraživači su istaknuli i objavili svjetski najružniju  boju kako bi nas poštedjeli neuspjeha.

Kada su opisane s ljubavlju te nijanse opisuju se često kao “prljava”, ” boja katrana”, no neki ih nazivaju „smrt – bojama“, spominjemo samo  nekoliko s te skale.

Najružnije boje

Pantone 448 C, također pod nazivom “neprozirni couché” proglašena je najgorom – najružnijom bojom.

Ova kanalizacija zelenkaste nijanse zapravo ima važnu misiju.
Iz cijelog spektra, stručnjaci izabrali zeleno-smeđu kako bi odvratili ljude od pušenja.

Jedan pogled na uzorak ove boje će vas uvjeriti  i potaknuti na promjenu navika.  Želite li to testirati , pogledajte ili promatrajte.

Ako se stvarno  želite odviknuti od pušenja djelovati na svoju podsvijest svjesno budite uporni.  Upravo onoliko uporni koliko jeste pri kupovini cigareta. Stručnjaci tvrde da korištenje ove boje u tu svrhu daje velike rezultate.

2012, australska vlada angažirala istraživačku agenciju GfK za predvodnika u projektu kojim se trebao osmisliti novi dizajn za sve duhanske proizvode u toj državi. No, umjesto marketinškog udruživanja oni su ostvarili potpuno suprotno. Svaka kutija cigareta morala je prema njihovim kreacijama  i kriterijima izgledati naj neumoljivije moguće.

Trajalo je je tri mjeseca, trebalo je provesti sedam studija, uključiti više od 1000 redovitih pušača na testu da bi konačno pronašli ovu kao najuvredljiviju boju za tisak na kutije cigareta te tako i  preporučili uz niz novih grafički oblikovanih zdravstvenih upozorenja.

Koja je još boja bila visoko pozicionirana u toj utrci? Boja limete, bijela, bež, tamno siva, a visoku poziciju zauzela je „boja senfa“.

Tamno smeđa je dakle druga po redu odmah iza navedene Pantone 448 C, iako se vlada Australije se na kraju odlučila za „srednje maslinasto zelenu“… možda kako bi ipak bili malo ovisnik?

Nema ljutnje, masline?

Nakon što je objavljen nalaz izrazitog pobjednika (ili gubitnika, u ovom slučaju), vlada je najavila da su nijanse “maslinasto zelene „ njen izbor i rješenje pobunila se udruga australskih maslinara pa je prihvaćena treća opcija kojoj je dodana siva.

Zahvaljujući Australiji i GfK-a mnoge druge vlade su ipak usvojile pravu nijansu. Irska, Velika Britanija i Francuska od nedavno je koriste za “obično pakiranje” cigareta u skladu sa zakonima koje su donijele s namjerom da ih i provedu. Možda bi „neprozirni couché“ mogao dobiti s ovim i bolju reputaciju obzirom na živote koje bi mogao spasiti.