Što je Landing page?

Home / Blog / Što je Landing page?

Landing page je web stranica ili web sajt koju posjeti osoba koja klikne na neki oglas iz neke prodajne akcije. Oglas može biti u banneru, tekstualnom linku, emailu, pop-upu na vašem web sajtu ili u nekom drugom obliku na web sajtu, ili na društvenim mrežama.

Tvrtke troše mnogo sredstava na posjećenost na svojih web stranica. Neke tvrtke daju i oko 15% tih sredstava za pretvorbu posjetitelja u kupce ili korisnike usluga.

Želite li pretvoriti posjetitelje u korisnike vaših usluga ili proizvoda trebate se više posvetiti pretvorbi, čime ćete uštedjeti na sredstvima oglašavanja – dobiti bolje rezultate prodajnih ili nekih drugih akcija.

 

Landing-page-primjerLink na landing page ili web sajt tvrtke – najčešća greška kod oglašavačkih akcija

Najčešća greška kod kod prodajnih akcija je da se posjetitelje šalje na početnu stranicu web sajta tvrtke ili na neku stranicu unutar web sajta. Umjesto toga bi trebalo kreirati specijalnu web stranicu za akciju – landing page.

U svom radu sam često testirao rezultate pretvorbe od posjetitelja do kupca (ili poznatog kupca) i uspoređivao rezultate kada se posjetitelja slalo na web sajta i kada na landing page. Pretvorba je kod landing page svakako pokazivala bolje rezultate.

 

U kojim slučajevima koristiti landing page?

  • Kada radite direktnu prodaju proizvoda
  • Kada nudite usluge
  • Kada nudite besplatno testiranje svojih usluga.
  • Kada pretvarate nepoznate posjetitelje web sajta u poznate (sa podacima za daljne marketinške akcije), npr. upisa u newslettere ili kada nudite e-Bookove ili besplatne webinare.

Dobre landing page su odlične i za testiranje. Možete testirati različite “call to action” elemente, boje… Na taj način možete doći i do zaključka koji je vizualni identitet dobar za vaše poslovanje, ali i vremenom izgraditi jako učinkovit landing page.

Kakav bi trebao biti landing page?

Minimalistički dizajn

Landing page mora biti usmjeren na ono nudite u akciji koja je dovela posjetitelja na ovu web stranicu. Sve druge stvari koje se nalaze na ovoj web stranici posjetitelju odvraćaju pozornost. Tako će na primjer linkovi na druge stranice vašeg web sajta odvraćati pozornost posjetitelja.

Kada tražite informacije od posjetitelja nemojte pretjerivati. Što više podataka tražite veća je šansa da imate manji broj rezultata. Svaki korak upisa ili kupovine učinite što jednostavnijim i na što manje web stranica.

Istaknute prednosti

Istaknite one prednosti koje posjetitelji dobijaju. Ispunite očekivanja posjetitelja i dajte im još veću vrijednost da biste bili sigurni da će poduzeti akciju – da biste ih sigurije pretvorili iz statusa posjetitelja u status koji sa landimg pageom želite postići. Imate li prednosti nad konkurencijom svakako istaknite i njih.

Naglasite prednosti kao što su “besplatna dostava”, “popust”. Dajte im do znanja što će dobiti kada se upišu u newsletter…

Landing page primjer1Landing page primjer 2Landing page primjer 3Landing page primjer 4Landing page primjer 5Landing page primjer 6

Izgled landing page-a

Što je Landing page

Dodajte multimediju – fotografije, grafike, videa…

Svakako dodajte i multimedisjke elemente, ali i nemojte pretjerivati sa njima. Dodajte grafike koje pokazuju prednsoti vaših usluga, fotogradfije koje se odnose na njih. Nemojte koristiti generičke fotografije sa Interneta, možda ćete bolje proći bez njih. Imate li videa koja govore o prednostima vaših proizvoda ili usluga, svakako iskoristite i njih.

Izgled isti kao kod oglasa zbog kojeg su posjetitelji došli na landing page

Landing page bi trebao izgledati kao i izvor (oglas) sa kojeg su posjetitelji došli. Ne izgleda li tako izgledati će da ih varate i velika je šansa da napuste ovu stranicu na koju su došli. Slike i boje sa oglasa bi trebali odgovarati landing page-u.

Jaki “Call to Action” elementi

Posjetiteljima morate jasno reći što treba uraditi na landing stranici ili sajtu. Da li da nešto kupe, upišu se u newsletter, zatraže vašu uslugu…

Istaknute tipke u kontrasnim bojama su primamljivije od suhoparnog teksta. Nemojte da tekst na njima bude prevelik, možda najviše četiri riječi.

Mora biti jasno što će biti kada kliknu na ove tipke. Na primjer: “Upis u newsletter”, “Kupovite sada”, “Zatražite uslugu”…

Dizajn prilagođen mobilnim uređajima

Ljudi sve više surfaju sa svojih pametnih telefona, pa tako i naručuju sa njih. Morate landing page svakako prilagoditi desktop, tablet i mobilnim uređajima.

Ne zaboravite i “Thank You” web stranicu

Kada posjetitelji landing page-a obave akciju koju ste željeli morate im i zahvaliti na učinjenom. Tako će oni znati da je proces završio. Tu im možete i objasniti koji su sljedeći koraci, na primjer, ako su naručili neku uslugu da ćete ih kontaktirati ili im poslati ponudu.

Ovdje imate šansu da im ponudite slične proizvode ili usluge, usmjerite ih na web sajt tvrtke ili im ponudite i dugmad društvenih mreža kako bi mogli vašu ponudu podijeliti sa drugima.

Izvori: niftymarketing.com, addthis.com

Želite li landing page za svoje promotivne akcije…

 

Javite nam se

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *