Doradni procesi u tisku (uvez, pakiranje, plastificiranje, štancanje…)

Home / Blog / Doradni procesi u tisku (uvez, pakiranje, plastificiranje, štancanje…)

Dorada je završni proces u realizaciji proizvodnje grafičkog proizvoda.
Nakon tiska i sušenja boje otisnuti se arci se obrađuju različitim doradnim procesima kako bi bili  pogodni za uporabu pa postupkom dorade  proizvod dobiva svoj konačni oblik i funkcionalnost.
Doradni procesi u tisku su perforiranje, automatsko savijanje (falcanje) križno, paralelno, u harmonika stilu; klamanje,  šivanje, štancanje, kaširanje;  postavljanje zakovica, okivanje rubova korica, montažu zakovica, plastifikacija sjajna, mat, linen, zlatna…; UV lakiranje, ricanje, biganje, rundanje – ručno i automatsko zaobljavanje rubova , meki uvez knjižnoga bloka ljepljenjem sa i bez klapni, tvrdi uvez, spiralni uvez, foliotisak, slijepi tisak, dorada vrećica, pakiranje u PVC vrećicu s vakumiranje itd.

Ponekad nije lako napraviti upit za cijenu i  izradu grafičkog proizvoda,  a kako bi vam to olakšali donosimo i osnovne pojmove u grafičkoj doradi.

Doradni procesi u tisku

 Uvez

Tvrdi uvez

Tvrdi uvez koristi se za izdanja trajne vrijednosti. Knjižni blok uvezuje se u tvrde korice čija je osnova tvrda  ljepenka.


Meki uvez

Bešavni (lijepljeni) uvez je vrsta mekog ili tvrdog uveza kojeg karakterizira lijepljena forma knjižnog bloka.  Knjižni blok povezan je, toplim ili PUR ljepilom, sa savitljivom koricom od tanje ljepenke/kartona koja može biti sa ili bez klapni.
Brz i ekonomičan uvez, namijenjen za izdanja masovne naklade.

Spiralni uvez

Spiralni uvez metoda je povezivanja listova knjižnog bloka pomoću spiralne žice.
Za uvez  se koriste  žičane spirale raznih boja i dimenzija. Jednostavno rukovanje i velika primjena glavne su karakteristike ove vrste uveza. Upotrebom ove tehnike pri izradi proizvoda nudi se mogućnost odabira različitih promjera, debljina te same boje spirale  i umetanje kukica za vješanje (pri uvezu kalendara).
Ova vrsta uveza koristi se pri uvezivanju kalendara, rokovnika, stolnih palnera, kataloga i drugih završnih radova.


Žičani ili klamani uvez

Klamanje se vrši žicom raznih debljina zavisno o vrsti papira i debljini knjižnog bloka.
Klamanje je metoda uvezivanja pri kojoj se umjesto ljepila ili konca koristi žica koja spaja arke papira u knjižni blok sa mogućnošću uveza kroz ili postrance hrpta.
Ova vrsta uveza spada u jednostavnije vrste uveza i koristi se pri izradi  brošura, prospekata, blokova sa manjim opsegom stranica kao što su brošure, magazini, tiskanice i upute.

Ručni uvez

Doradni procesi u tisku

Uvezivanje minijatura, diplomskih, i sl  radova,  novina i drugih službenih glasnika, časopisa.
Korice za tvrdi ili meki uvez rade se, prema potrebama u raznim dimenzijama.


Ostali doradni procesi u tisku

Štancanje

Je doradni proces kojim se pomoću specijalnih alata određenom silom pritiska izrađuju različiti oblici.
Štance su  najčešće do B1 formata (zaklopne i automaske štance).


Kaširanje

Kaširanje je proces grafičke dorade koji omogućava spajanje više materijala u kompaktnu cjelinu sa svrhom povećavanja čvrstoće i debljine konačnog proizvoda.
To je proces koji  se obavlja ručno ili strojno ovisno o zahtjevima izvedbe samoga proizvoda.
Svoju primjenu nalazi kod izrade publikacija trajnije vrijednosti kao što su ukrasna ambalaža i korice za tvrdi uvez.


Plastifikacija (laminiranje)

Plastifikacija se koristi u svrhu povećavanja čvrstoće i fizikalno-kemijske zaštite materijala ali i utječe na sami izgled finalnog proizvoda. Ovaj postupak nudi mogućnost biranja između mat ili sjajne folije u različitim debljinama. Plastifikacija se radi iz arka ili role  visno od tiskare do tiskare . Moše se raditi i  specijalnim folijama jače ljepljivosti (za plastifikaciju araka u digitalnom tisku). Ovu tehniku koristimo za plastificiranje posjetnica, papirnatih vrećica, ukrasne ambalaže, mapa itd.


UV lak

UV lak je atraktivna, profinjena i trenutno vrlo popularna i tražena tehnika. Njime se postiže  poseban kristalni efekt i nije ga moguće po svom izgledu ili svojstvima zamjeniti plastifikacijom.
UV lakiranje najčešće podrazumijeva parcijalno lakiranje slika, slogana, logotipa ili određenog dijela teksta ili slike čak i tona boje, no moguće lakirati i cijele stranice.
Efekt UV laka daje poseban izgled raznim proizvodima a može biti u sjajnoj ili mat izvedbi.  Najbolji efekt UV lakiranja postiže se na mat plastificiranoj podlozi sa sjajnim UV lakom.

UV lak svojim efektom daje poseban izgled proizvoda, a može se aplicirati na papir, sa i bez premaza papir, sintetski papir, specijalne – ekskluzivne, strukturne papire, plastificirane papire…
Boja papira je vrlo bitna za što bolji efekt te se uvijek usklađuje sa grafičkim vizualom.
Najčešći proizvodi na koje se aplicira UV lak su knjige, brošure, mape, vrećice, posjetnice, katalozi.
Cijenu UV laka određuju dimenzije lakirane površine (površina nanosa u %), tisak i naklada.


Termopakiranje

Termopakiranje je metoda pakiranja termoskupljajućom PVC folijom. Sam proces traje vrlo kratko što znači da proizvodi osjetljivi na toplinu neće biti oštećeni.
Ova metoda pogodna je za pakiranje knjiga ili časopisa te spajanje dva proizvoda u jedan npr. za potrebe akcijske prodaje.

Naravno, mi smo i dalje tu za vas kako bi vam olakšali cijeli proces, od ideje do izvedbe, vodeći rčuna o vašem novcu i vremenu. Pratite naš blog, a ukoliko vas zanima cijena i  imate potrebe za nekim grafičkim ili drugim proizvodom, kontaktirajte nas. Obećavamo vam lakoću i veću vrijednost!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save